Spelen met je baby

“Met baby’s kun je niet spelen. Ik wacht wel tot hij drie is, dan kan ik er mee voetballen.” Een kreet die je vaders wel eens hoort zeggen.
En ja, het is waar, een baby van een paar maand kan nog niet roepen: “Pap, ik schop de bal naar jou!”
Maar wil dat zeggen dat een vader zolang moet wachten vóór hij iets zinvols kan doen met zijn kind?
Gelukkig niet!
Laten we eens gaan kijken wat dat nou precies is, spelen met je baby.
Stel je voor dat de baby op zijn rug in de box ligt en omhoog kijkt. Jij zit op de bank, ziet de baby liggen en denkt: “wat kan ik daar nou mee?”
Sta nou eens op en loop al neuriënd naar de box toe. De baby hoort je voetstappen en je stem. Misschien is dat al genoeg om zijn aandacht te trekken, zodat hij zijn hoofdje in de richting van het geluid draait.
Maar jij wilt meer. Buig je eens over de box, tot zo’n 30, 40 cm. van het gezicht van je kindje. Dan zoeken jouw ogen die van je kindje en BINGO! de ogen van jullie beiden beginnen te stralen!
Doen ze dat niet? Of bij een van beiden niet? Dan proberen we het nog eens:
kijk je baby in zijn ogen en vertel met je ogen dat “hij de allerliefste, allermooiste baby is, die later samen met papa de allerbeste voetballer wordt van heel Nederland!” Wiebel tegelijkertijd wat met je wenkbrauwen en laat je gezicht langzaam openbreken in een welgemeende, stralende glimlach!
Voel je al hoe je begint te lachen terwijl je dit leest?
Probeer het maar eens! Vertel je kind alles wat je maar wilt, als het maar een positieve boodschap is. Je kindje verstaat je nog niet, dus het gaat niet om wat je zegt maar om hoe je het zegt.

“Maar dat is toch geen praten, geen spelen, geen taal?”, vraag je misschien.
Het is wel taal, het is lichaamstaal. De taal van het contact maken met elkaar. De taal van het elkaar leren kennen, aanvoelen en begrijpen.
Vanuit deze taal kan de gesproken taal groeien. Daar kun je leuk mee spelen! Let maar op.
Maakt je kindje een geluidje? Doe het eens precies zo na, kijk elkaar daarbij diep in de ogen en zie wat er gebeurt: je kindje doet het nog een keer!
Steekt je kindje z’n tong uit? Doe het na en kijk wat er gebeurt….
Maakt het moeilijke bewegingen met z’n mondje, terwijl het probeert een nieuwe klank uit te brengen?
Kijk het liefdevol en aandachtig aan, wacht tot het gelukt is en doe het na!
Het duurt niet lang of jullie kunnen zo heuse gesprekken voeren!
En let dan eens op hoe snel die taalontwikkeling gaat: om de paar weken zijn weer nieuwe ontdekkingen te doen. Af en toe een geluidsopname maken is een aanrader.
Naast de taal is ook de motorische ontwikkeling volop in beweging: armpjes zwaaien, voetjes trappelen, een buikje wordt omhoog geduwd, een gezichtje vertoont allerlei wisselende uitdrukkingen. Bewegen en praten tegelijk, dat is spelen! 

Je kindje heeft jou - vader én moeder - allebei nodig om van te leren.
Grijp die unieke kans om beiden vanaf het begin contact te maken.
De rijkdom die je daardoor ervaart, is niet alleen van groot belang voor de totale ontwikkeling van je kindje, maar verrijkt ook jouw leven, nu, op dit fantastische moment! 

augustus 2004 © RT

Naar bovenTerug

Itek Webmedia