Beestenweer? Binnenspelen!

Koude wind, nat gras, de zandbak veel te nat en te koud… Hoewel kinderen daar over het algemeen veel minder last van hebben dan wij - overbezorgde - ouders vaak denken, zijn er van die dagen in december dat er binnen gespeeld moet worden. Maar wat? Mama wil best een keer een potje meedoen met memory of mens-erger-je-niet, maar hoe leuk dat ook is, je kunt niet de hele tijd met je kind spelen. Er zijn andere dingen die ook gedaan moeten worden. En daarbij: het is belangrijk dat je kind leert zichzelf te vermaken. Maar hoe dan?

Als de gewone spelletjes al dagenlang uit de kast zijn gehaald, wordt het tijd de fantasie eens aan het werk te zetten. Doe al dat echte speelgoed eens terug in de kist of kast en denk eens terug aan de tijd toen al die mooie kant-en-klare spulletjes er nog niet waren. Wat blijft er dan over om mee te spelen?Mmmm, in de schuur staat nog een heel grote doos, waar de pas gekochte tv-installatie in zat. Zou daar iets leuks mee te doen zijn?
Heb je zelf niets, dan is er wellicht een winkel in de buurt die wel iets voor je heeft.
Maak een plek vrij in huis en zet de doos daar neer. Vertel je kind dat het vast wel iets kan doen met de doos.

Heb je een peuter? Dan is verstoppertje spelen fantastisch! Het karton kraakt en ritselt… als de flappen dicht getrokken worden, is het bijna donker… als je mama om je roept, zeg je lekker niks… Kortom: een ontzettend leuk, spannend-tot-op-het-griezelige-af spelletje, waar je peuter uren mee druk kan zijn. Het enige wat je peuter naast de doos nodig heeft, is jouw reactie. Want als je kindje zich verstopt, wil het natuurlijk wél gevonden worden. Heb je geen tijd om mee te spelen? Zet de doos dan dicht bij je werkplek in de buurt, zodat je toch stemcontact kunt maken. Al aardappelen schillend kun je je verbaasd afvragen waar je lieve kindje toch is. Net was hij toch hier in de keuken? Nu zie je hem niet meer! Waar zou hij toch zijn? Langzamerhand laat je je stem van vrolijk en verbaasd overgaan tot verdrietig of boos: waar is honneponnetje nou? Potdorie, je wilt hem terug! Kom te voorschijn! Oooh, mama wordt helemaal verdrietig, nu is ze haar lieve kindje kwijt! Wat moet ze toch doen?!

Tien tegen een zit je kindje halverwege je verhaal al druk geluidjes te maken, of verwoed te wuiven om je aandacht te trekken. Maar het is véél spannender als je net doet alsof je niets ziet en hoort, totdat je de - gespeelde - wanhoop nabij bent. Want dan komt het: DE GELUKKIGE HERENIGING!
Niets maakt je kindje blijer dan die geweldige ontdekking dat mama hem ontdekt en blij in de armen sluit. Dikke knuffels, warme armpjes stijf om je nek en dan trappelen van ongeduld om dit leuke spelletje nog “tig” keer te doen!

Heb je een kleuter? Dan heb je misschien ook nog wat oude vitrage, lappen of dekens. Pak een handvol wasknijpers, wat lege vlabekers, doosjes, je doosje met knopen die je toch zelden gebruikt. Een kleuter beschikt over een enorme fantasie, dus met maar een klein beetje aanmoediging gaat het zelf vol vaart aan de slag. Tover je huiskamer om in een grote woeste zee, waar op een eiland een hut staat van de piratenkoning… Of het is het land van de koning, die een heel groot kasteel heeft waar een prinses in woont…. Of het is de gevangenis, waar de politie een boef in stopt…
Toverwoorden zijn bijvoorbeeld: prinses, piraat, koning, boef, ridder, indiaan!
Je dochter loopt in de kortste keren met een stuk vitrage over haar hoofd, vastgeknoopt met een oude panty en is de mooiste prinses die je kent! Je zoon wordt een levensgevaarlijke piraat, die vanuit zijn hut op het eiland iedereen met kogels beschiet!
Héél druk kunnen ze bezig zijn met het bouwen van de hut: lakens over tafel, doos ernaast om de van de ene ruimte in de andere te kunnen kruipen. Wasknijpers zijn ideaal om zelf te hanteren.
En vaders en moeders: help ze niet! Hoe moeilijk het ook is om je te beheersen als je ziet dat voor de zoveelste keer het laken van de tafel glijdt: het bouwen van de hut is bijna de grootste lol van het hele spel! Daarom is een zelfgebouwde hut tien keer leuker dan een prachtig sprookjeskasteel van een welbekende fabrikant. Help alleen dan als je merkt dat het spel dusdanig gehinderd wordt, dat het kind het bijltje erbij neer wil gooien terwijl het nog niet uitgespeeld is.

Het je een basisschoolkind? Ook dit kind beschikt nog over de nodige fantasie, maar de schaamte kan al voorzichtig om de hoek gaan kijken als het kind zich teveel bekeken voelt. Zorg voor een niet al te scherp schillenmes, waarmee onder toezicht spannende ramen en deuren gesneden kunnen worden. Verder kunnen alle bovengenoemde materialen ook hier heel welkom zijn. Daarnaast plakkaatverf, of een oud behangboek en plaksel. Dan kun je je geheime hut helemaal de kleuren geven die jij wilt!
Als dat allemaal klaar is, kan je kind zich in zijn hut met lego, soldaatjes, dieren, autootjes en dergelijke waarschijnlijk uren vermaken. Zacht voor zich uit mompelend hanteert het kind zijn spelmateriaal. Hele verhalen worden in zijn hoofd afgedraaid.

Beestenweer? Kom maar op!

Naar bovenTerug

Itek Webmedia