De jongen die zijn nachtmerries versloeg

Er was eens lang geleden een jongen die Rick heette en die vreselijk veel last had van enge nachtmerries.

Soms waren zijn nachtmerries zo naar, dat hij helemaal niet slapen kon. Andere keren had hij nachtmerries over een lelijke, slechte, oude en gemene heks, zodat hij er wakker van werd en bij zijn broer in bed moest kruipen. Nou, dat vond zijn broer niet erg prettig, omdat hij er wakker van werd. Mensen zeiden weleens tegen Rick: “Waarom ga je nou toch niet gewoon slapen?” Rick wist het niet. Hij wilde niet wakker blijven, hij wist gewoon niet hoe hij zichzelf moest helpen.

Op een nacht toen Rick droomde, zag hij die oude heks. Plotseling kwam Superman zijn kamer binnen en zei: “Rick, ik laat je zie hoe je die oude, gemene heks in je droom kunt verslaan, zodat je nooit meer over haar hoeft te dromen.” Hij gaf Rick een grote metalen pin. Toen gaf hij Rick een stok met een speciale laserstraal en zei: “Je kunt de een of de ander gebruiken, net zoals je wilt. Je kunt de laserstraal op de heks richten en dan zal ze gewoon wegsmelten of je kunt haar prikken met de pin en dan zal ze net als een ballon uit elkaar klappen.”

Rick zei: “Ik ben een beetje bang om die twee dingen te gebruiken. Wil je me helpen?”
“Oké, laten we aan de slag gaan”, stemde Superman toe. “Richt je laserstraal die kant op.”

Rick richtte de straal en “woesjj”, de heks verdween. “Hé, dit is gaaf, daar houd ik wel van,” zei Rick tegen Superman. “Blijf je elke nacht bij mij om me te helpen de heksen en gemene monsters in mijn dromen te verslaan?”
Superman zei: “Het is niet nodig dat ik elke nacht bij je blijf. Ik laat de pin en de laserstok bij je achter en dan lukt het je zelf.”

Nou, Rick wist niet zo zeker of Superman wel wist waar hij het over had, maar Rick besloot dat dit beter was dan last hebben van zijn nachtmerries. Toen Rick de volgende avond in slaap viel, verscheen in zijn droom een lelijk, groen slijmerig monster. Hij greep zijn laserstok en richtte een straal van licht op het monster en “ZAP!” het lelijke monster verdween.

Rick zei blij: “Dit is geweldig. Hier ben ik dol op. Ik ben de baas over mijn dromen. Dit is fantastisch.”
Toen begon Rick te dromen dat hij naar de Arena ging om een wedstrijd van Ajax te zien. Het was echt een hele fijne droom.

De volgende nacht kreeg Rick weer een nare droom. De droom begon ermee dat Rick door boeven werd achterna gezeten. Toen trok Rick zijn laserstok tevoorschijn en richtte het op de gemene boeven; een lichtstraal scheen precies op hen. Ze veranderden in muizen en begon rond te rennen: “piep, piep, piep”. Daar moest Rick hard om lachen en hij zei: “Dit is echt geweldig, hier ben ik dol op, ik ben echt slim.”

Toen droomde hij over een groot monster. Rick voelde zich erg moedig omdat hij al zoveel succes had gehad in het verslaan van zijn nachtmerries, dus trok hij de pin tevoorschijn en prikte hij in het monster. Net als een ballon klapte het monster uit elkaar en verdween het in de lucht, waar het heel, heel ver weggeblazen werd. “Ik ken een heleboel manieren om mijn nachtmerries te overwinnen,” zei Rick tegen zichzelf. “Ik hoef nooit meer bang te zijn om in slaap te vallen.”

Na die nacht had Rick telkens minder nachtmerries en wist hij dat als er een nachtmerrie kwam, hij die makkelijk kon overwinnen. Hij kon zijn laserstok gebruiken of zijn pin. Rick wist hoe hij elk monster moest laten verdwijnen. Hij hield er mee op om bij zijn broer in bed te kruipen en Rick kreeg steeds vaker fijne dromen… dromen over gelukkig zijn, lekker spelen en naar Six Flags gaan. Hij had dromen die hem hielpen zijn best te doen op school en om zich veilig te voelen. Elke dag voelde hij zich meer tevreden over zichzelf. Hij ging zoveel vooruit, dat hij beter kon praten, beter kon denken en zich veel gelukkiger voelde.

Later, als iemand van zijn klas vertelde dat hij een nachtmerrie had gehad, moest Rick glimlachen, want hij wist hoe hij zijn nachtmerries had verslagen en hij wist dat hij daardoor erg slim geworden was.

©1995
Nancy Davis, Ph.D.

(…  Vul de naam van de favoriete superheld van het kind in.)

Naar bovenTerug

Itek Webmedia