Spelbegeleiding

"Spelen leert een kind van nature... Daarvoor hoef je toch niet naar iemand toe?"
In de meeste gevallen is dat ook zo. In andere gevallen verloopt dat natuurlijke proces niet zo makkelijk.
Bijvoorbeeld omdat je kind een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft of een andere stoornis.
Of omdat je kind langdurig ziek is of is geweest. Of omdat er in de omgeving niet veel stimulerende voorbeelden zijn.
Er kunnen dus verschillende oorzaken zijn, die niet altijd even makkelijk zijn aan te wijzen.

"Is spelen nou echt zo belangrijk?"
Ja! Want spelen doet heel veel voor de totale ontwikkeling van het kind:
  1. de verstandelijke ontwikkeling: het leren kennen van materialen, hun eigenschappen en mogelijkheden; het leren kennen van je eigen mogelijkheden daarmee.
  2. de taalontwikkeling: het maken van speelgeluiden, het benoemen van het speelgoed en wat je aan het doen bent, het zeggen wat je wel of niet wilt, enz..
  3. de motorische ontwikkeling: het leren hanteren van allerlei materiaal, van groot naar klein, met al hun specifieke eigenschappen. Het ontdekken van allerlei lichamelijke vaardigheden als op ��n been staan, huppelen, hinkelen, klimmen, kruipen, fietsen, enz..
  4. de zintuiglijke ontwikkeling: het zien, het ruiken, het proeven, het horen, het voelen van de spelmaterialen en hun eigenschappen. Dit werkt diep in op de gevoelsontwikkeling.
  5. de emotionele ontwikkeling: spelen is �de taal� waarin het kind allerlei gevoelens kan uitdrukken: plezier, verdriet, boosheid, angst, enz..
  6. de sociale ontwikkeling: na het alleen spelen, komt het naast elkaar spelen en vervolgens het samenspelen met een ander. Dit vraagt allerlei sociale vaardigheden: leren delen, leren vragen, leren ruziemaken en weer goed maken, je houden aan spelregels, enz..
Goed kunnen spelen heeft daardoor grote positieve gevolgen voor de ontwikkeling. 
Als je kind goed kan spelen, leert het spelenderwijs een belangrijk deel van de wereld om hem heen kennen en leert hij of zij hoe je aansluiting  maakt bij andere kinderen.
Je kind leert hoe het op een creatieve manier kleine probleempjes zelf kan oplossen en doet talloze nieuwe ontdekkingen.
Door dat alles leert het zijn of haar eigen mogelijkheden ten volle kennen. Zelfvertrouwen, geloof in eigen kunnen groeien hard! 
Emoties worden spelenderwijs op een aanvaardbare manier geuit; �het ventiel van de hogedrukpan laat direct opgebouwde spanning weer los�. 
Als je dat alles niet leert, kunnen gedragsklachten ontstaan: b.v. agressief gedrag, huilend of claimend gedrag, wild of onrustig gedrag, of juist teruggetrokken, angstig, verlegen gedrag. Die innerlijke spanning kan zich ook uiten in gespannen of houterige bewegingen, veel vallen, onhandig zijn.
Als deze ongewenste situatie lange tijd blijft bestaan, dan kunnen de negatieve gevolgen ook invloed hebben op de toekomst van je kind.

Spelbegeleiding biedt hulp
In een rustige één-op-één situatie ga ik met jouw unieke kind in de spelkamer aan de slag. Het vertrekpunt zijn de eigen mogelijkheden van jouw kind.
Het spelplezier en vertrouwen hebben in elkaar staat daarbij voorop!
Ik werk spelenderwijs aan uitbreiding, verbreding en verdieping van het bestaande spel.
Door "met een vergrootglas" te kijken naar het spel, is groei snel zichtbaar. Dat stimuleert om door te gaan!
Mocht er sprake zijn van oude, negatieve emoties, dan komen die door de combinatie met speltherapie vanzelf aan bod.

Dat spelen leerzaam is, is voor het kind bijzaak. Voor hem of haar gaat het vooral om het plezier.
En die waarborg biedt spelbegeleiding!

"Hoe meld ik mijn kind aan voor spelbegeleiding?"
U kunt rechtstreeks contact met mij opnemen of na doorverwijzing.
Kom gerust samen vrijblijvend kennismaken! Want alleen als er een "klik" is tussen ons drieën, zal begeleiding helpend zijn.
Daarna bespreken we samen wat de huidige situatie is, wat u graag wilt bereiken en spreken we observatiesessies af. Ik stel een behandelovereenkomst op, die u ondertekent.
Over het algemeen gezegd is een einddoel dat je kind zich "lekker in zijn velletje" voelt en in staat is een passende tijd zelfstandig te spelen.
Tijdens de begeleiding spreken we elkaar regelmatig, tot we het er over eens zijn dat het doel bereikt is.
Thuis en op school zijn de veranderingen ook zichtbaar.
In overleg stoppen we dan met de begeleiding, met een afbouwperiode.

 

Naar bovenTerug

Itek Webmedia